Mobiili on Aasian väylä verkkoon

Thaimaan Mobile Monday-tapahtuma pidettiin Bangkokissa toista kertaa eilen illalla. Tapahtuma piti alunperin olla marraskuussa mutta tulvan vuoksi se siirrettiin tammikuuhun.

Paikalla oli lähes parisataa osallistujaa, enimmäkseen nuoria mobiilialalla toimivia thaimaalaisia, sekä paljon pohjoismaisia alan ammattilaisia. Mobile Mondayn tapahtumajärjestäjä Ville Kulmalan mukaan samaan aikaan osunut kiinalaisten uusi vuosi rokotti osallistujamäärää.

Nokian sponsoroiman tapahtuman aloitti Tarad-yhtiön johtaja Pawoot Pongvitayapanu, joka esitteli vuonna 1999 perustamansa verkkokaupan toimintaa. Tarad on verkkokaupan tavaratalo, joka kokoaa yhteen 180.000 online-myyjää www.tarad.com-saitilleen. Vuonna 2009 Tarad liittoutui japanilaisen Rakutenin kanssa ja nykyisin palvelu tarjoaa myyntiin Pongvitayapanun mukaan yli 1,6 miljoonaa eri tuotetta.

Mobiili verkkokauppa on valtavassa kasvussa Aasiassa ja Tarad tarjoaa kauppapaikan lisäksi tutkimustietoa verkkokaupan toiminnallisuuksista. Esimerkiksi PC:n kautta ostetaan elektroniikkaa 26 % kaikista ostoksista. Mobiililaitteilla tehdyistä ostoksista elektroniikan osuus on pudonnut 14 %:iin. Vastaavasti naisten muoti-kategorian osuus PC-ostoksista on liki olematon kun mobiilissa kaupassa se edustaa 22 %:a kaikesta kaupasta.

Kiinalaisen Huawein teknologiajohtaja Mike MacDonald totesi esityksessään, että Aasiassa älypuhelimet ja tabletit ovat ”uusi PC” ja mobiiliyhteydet ylittävät kiinteät verkkoyhteydet kymmenkertaisesti lähitulevaisuudessa. MacDonaldin mukaan palveluiden on toimittava kaikissa laitteissa ja pilvipalveluissa sisältö on synkronoitava niin, että sen jakaminen toimii saumattomasti. Sisältöjen laitteille lataaminen muuttuu streamaamiseksi.

Mobile Mondayn päätti Nokian esitys, joka jätti paljon toivomisen varaa. Lavalle noussut teknologiajohtaja Jirapat Janjerdsak ei puhunut Lumiasta, eikä Windows-käyttöjärjestelmästä, vaan hehkutti Ovi-verkkokaupan mahdollisuuksia sovelluskehittäjille yleisellä tasolla.

Nokia Storesta ostetaan Thaimaassa viikoittain puolitoista miljoonaa latausta. Vertailulukuja muihin sovelluskauppoihin ei esitetty, mikä osaltaan kertoo, että Nokialla on vielä pitkä matka kuljettavanaan ollakseen maailmanluokan tekijä myös sisältökaupassa.

Thaimaan seuraava Mobile Monday pidetään kesän korvalla. Menkää mukaan tuolloin kaikki Bangkokissa olijat; tapahtuma on hyvässä nosteessa.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment